A 2008-as válság után nálunk szerencsésebb országokban is nagyon rágyúrtak a kereskedők a karácsonyra, mint viszonylag biztos bevételt jelentő időszakra. Nyugat-Európában és az USA-ban a karácsonyi – időnként eszetlen - pénzköltést igyekeztek időben kitolni, ami természetesen nem januári akciókat, hanem már november elejétől kezdődő vásárlást jelentett. Ez idén sem volt másképp, hetek óta futnak azok a kampányok, amelyek már a karácsonyi vásárlásra bíztatják a tévénézőket.

Az eddigi termést feldolgozva jöjjön a Funnyads szubjektív TOP 5-ös listája:

5; Asda

Számos támadás érte a Asda láncot, hogy a Behind every great christmas, there’s mum szlogennel futó szpotjuk (gender szempontból) szexista. Ám, ha eltekintünk attól, hogy a fenyőfa befaragása a talpakba is nagy szívás, azért valószínűleg megállja a helyét a dolog.

4; IKEA

Az Asda reklámban már látott recept, vagyis a tuti karácsonyt anya készíti elő az IKEA reklámban is visszaköszön. A 4. helyre azért tettük, mert kicsit szellemesebben adták elő a dolgot, mint a brit áruházlánc.

3; NBA

Az öt kosárfenomén labdapattogtató karácsonyi dala nálunk a bronzéremre volt elég.

 

2; Barclaycard

Kicsit arra a gyerekkori diafilmre emlékeztet, mint amikor a játékok egyszer csak megszöktek Boritól, meg valahol hátul az ember agyában talán némi Toystory feeling is van. Mindenesetre tisztességesen megcsinálták a játékok között randalírozó apukát, meg a majom barátot.

 

1,Ebay

Az Ebay megjelent egy jó kis gerilla akcióval, amit vírusmarketinggel is igyekeznek tolni. Ezekben a helyszínin akciókban amúgy időnként elég vicces az emberek reakciója. Itt is érdemes figyelni, hogy először nem értik a dolgot, aztán veszik a lapot.

Emellett az online kereskedelmi platform kijött egy vicces karácsonyi szpottal is, amely nálunk szintén ül.